Talk Radio (1988)

Barry Champlain är mannen som tar hand om radiovågorna under nattimmarna i Dallas. Han har gjort en grej av att hela tiden vara arg och konfrontera ännu argare lyssnare med en stor portion ilska. Han retar upp folk med sina politiskt kontroversiella åsikter som samtidigt lockar fram de dysfunktionella människorna, de som är rädda för sin mammas avfallskvarn eller ungen som ringer och säger att han hans flickvän tagit en överdos och blivit blå i ansiktet. Barrys svar på alla möjliga situationer är i princip alltid: ”Big deal?”, innan han fortsätter provocera den som ringer in. All denna uppmärksamhet har gjort att han fått möjlighet att få en plats i riksradio, men när sponsorer ber honom att lugna ner sig svarar han med att växla upp och provocera ännu mera. Det ironiska är att trots attityden så står folk i kö för att få sig en verbal käftsmäll.

Oliver Stone är ingen subtil herre och det här är en i raden av hans 80-talsfilmer med syfte att få amerikanare att vakna till. Här försöker han visa hur dåligt samhället och i synnerhet människor fungerar. Han tar i så han spricker med det ena psykfallet efter det andra, samtidigt som han försöker göra Champlain till något sorts offer. Man får en ganska tafatt beskrivning av hans privatliv med några vardagsscener, samtidigt som en flashback förklarar hur han hamnat där han är.  Helt onödigt, eftersom det är i det mörka radiobåset som intensiteten och spänningen slår i taket. Då är det lika stora delar kaos som det är hysteri. Argt folk, bombhot och mitt i smeten sitter Champlain till synes oberörd. Från början var det tänkt att hela filmen skulle utspela sig i radiobåset, men av någon anledning frångick man den idéen. Det var riktigt synd, för det är definitivt där filmen är som bäst.

Champlain spelas med bravur av Eric Bogosian, som också är den som plitat ihop manuset (tillsammans med Stone). Jag har inte sett han i så mycket annat, men om han någon dag skulle få för sig att lägga av helt med skådespelande så är det radio han ska syssla med. En riktig radioröst!

Jämfört med Wall Street och Född den fjärde juli, som kom året innan och efter, så har inte Talk Radio samma slagkraft varken känslo- eller budskapsmässigt. Däremot märks att Stone var on fire under tidsperioden och engagerade regissörers verk är alltid en angelägenhet att få beskåda.

Betyg: 4/5

About these ads

4 comments

 1. Bogosian är en sådan där birollsskådis som man känner igen så himla väl men alltid har svårt att placera. Av någon anledning minns jag honom dock särskilt i Under Siege 2 och den filmen var i övrigt verkligen inte särskilt minnesvärd. Att han skrev manus hade jag ingen aning om. Ska filmen också vara en spark mot Howard Stern och hans gelikar?

 2. Haha, Under Siege 2 låter verkligen långt ifrån hans Talk Radio-roll. När man kollar på hans track record sen det begav sig så verkar han inte tagit sin skådiskarriär på så stort allvar. Enda anmärkningsvärda titeln är Deconstructing Harry, men jag får nog se om den för att uttala mig om just hans insats.

  Man kan ju se den som en spark mot Stern, men hans peak kom väl lite senare än -88? Jag ser det mer som en hyllning av det fria ordet oavsett hur man använder det. På det sätter går ju Stern och Champlain bra ihop.

  Filmen baseras för övrigt på en sann händelse och person som jag inte vill skriva för mycket om i texten, eftersom den förtar mycket av spänningen i filmen. Men här finns mer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Berg

 3. Har velat se den här Stone-filmen men det har inte blivit av än. :) Bogosian har jag nog bara sett i Deconstructing Harry och Scrubs, i vilken han spelade dr Coxs psykiatrer. Tydligen har han en roll i en av Law & Order-serierna nu.

  Bra skrivet.

 4. Så han är med i Scrubs. Det var som fasen. Hade jag ingen aning om. Såg att det bara var ett avsnitt, men ändå.

  Tack! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s